Werken met prefab badkamers

We nemen je mee in een typisch projectverloop met prefab badkamers: van start tot finish. Je krijgt tips voor succesvolle implementatie, we belichten de essentie van te nemen beslissingen en geven voorbeelden vanuit onze eigen ervaring.

Fase 1: Oriëntatie en selectie

Je gaat jezelf oriënteren op prefabricatie van de badkamerruimtes en hebt een concreet project als mogelijke toepassing. Gewapend met je plattegrond, plan van eisen en budget ga je de gesprekken aan met mogelijke leveranciers.

Tijdens je zoektocht kom je in aanraking met verschillende producenten die allemaal hun eigen manier van bouwen hebben. Je informeert jezelf over hun organisatie en maakt een selectie uit de meest veelbelovende partijen waar je contact mee op wilt nemen.

De door jou geselecteerde partijen stuur je een lijst met vragen en relevante informatie om een aanbieding op te stellen. Op basis van de reacties en prijsopgaves die je ontvangt, plan je een afspraak in met de voor jou grootste kanshebbers.

Samen met de geselecteerde leveranciers doorloop jij (of je inkoper) het productieproces op hun bedrijfslocaties, neem je tekeningen en technische details door, bekijk je een door hen gegeven presentatie en stel je kritische vragen op basis van wat je hebt gehoord en gezien.

Op grond van de gepleegde bezoeken ontvang je nog enkele gewijzigde offertes. Je inventariseert de informatie en neemt een weloverwogen keuze in de voor jou geschikte partij.

Inmiddels zijn alle technische details ook verhelderd, de wensen en voorwaarden van beide partijen zijn in kaart gebracht, het bezoek aan de productielijn is gepleegd en overeenstemming is bereikt: het worden prefab badkamers.

Het contract met de leverancier wordt getekend en het proces voor de levering van de badkamers wordt in gang gezet. Je sluit één contract af, met één vakman voor alle badkamers. In samenspraak stel je een definitief leverschema op en wordt een deadline voor het prototype vastgesteld.

Tips:

Fase 2: Het prototype

Zodra er overeenstemming is bereikt, wordt een projectmanager vanuit de leverancier toegewezen aan jouw project en wordt er een kick-off meeting met alle belangrijke stakeholders georganiseerd

Daaropvolgend begint de ontwerpfase van het prototype. In de loop van de komende weken worden veel tekeningen uitgewisseld; beginnend met de plattegrond van de badkamer, daaropvolgend het bouwkundige tekenwerk en afsluitend de installatietechnische tekeningen.

Samen met de leverancier en installateur van het project wordt bepaald waar de aansluitpunten van de badkamer eindigen. De voorbereidingen voor installatie worden in deze fase getroffen om dit later in het proces gestroomlijnd te laten verlopen.

Je ontvangt een definitieve lijst met technische details, waarin alle onderdelen gespecificeerd zijn waaruit de badkamer bestaat: van de stalen profielen tot de tegellijm en plugbekersifon. In samenspraak met je opdrachtgever bevestig je de technische details van de badkamer. Regelmatig gaat dit gepaard met enkele revisies.

Het projectteam van de prefab badkamer leverancier kijkt samen met jou naar de routing van de badkamer op de bouwplaats en levert een plan aan voor het lossen. Hier wordt ook het benodigde materieel in opgenomen. Op basis van dit plan worden de laatste aanpassingen in het ontwerp van de badkamer gedaan.

De leverancier voorziet je van een in BIM-software gemodelleerde badkamer. Zodra de badkamer is goedgekeurd, wordt het prototype in productie genomen.

Na enkele weken van communicatie over en weer is het zover: de bezichtiging van het prototype. Samen met alle stakeholders bezoek je de productielocatie van de leverancier en ontvang je een uitgebreide presentatie van het prototype. Je krijgt ruim de tijd om vragen te stellen en opmerkingen achter te laten.

Wanneer het prototype is goedgekeurd, wordt deze afgetekend en als standaard genomen voor de komende prefab badkamers.

Tips:

Fase 3: Productie

Zodra de goedkeuring van het ontwerp en de aanvaarding van het prototype is ontvangen, wordt een definitief leveringsschema opgesteld met de leverancier.

Je geeft aan op welke dagen en tijdstippen je welke aantallen badkamers nodig hebt. De productie van de badkamers start in een vroeg stadium om een tijdige levering te garanderen.

Tijdens de productie heb je de mogelijkheid om bezoeken te plegen aan de productielijn en ontvang je wekelijks een rapportage van de productiestatus in combinatie met testrapporten van de badkamers.

In deze fase zal je focus vooral liggen op de bouwplaats, terwijl de badkamers off-site gebouwd worden. Indien je onverhoopt vertraging oploopt, voorziet de leverancier dat je badkamers in gereedheid veilig worden opgeslagen.

Tips:

Fase 4: Levering en plaatsing

De eerste levering prefab badkamers is in aantocht. Een levering kan bestaan uit 15 tot 30 badkamers, die op dezelfde dag nog geplaatst kunnen worden. Het projectteam van de producent heeft je in de voorbereiding voorzien van het juiste materieel voor het lossen van de badkamers.

Er is een breed scala aan opties beschikbaar in de zin van hoe de badkamers fysiek worden opgetild, gemanoeuvreerd en binnen de constructie worden geplaatst. De methode die voor een bepaald project wordt gekozen, hangt af van vele factoren, waarbij rekening wordt gehouden met het type constructie, het aantal verdiepingen, de volgorde van de bouw en meer.

Voor horizontale installatie wordt de prefab badkamer uit de vrachtwagen gehesen en wordt deze normaal gesproken op een laadplatform op het beoogde installatieniveau geplaatst. Vanaf hier wordt de badkamerunit horizontaal door een opening in de zijkant van de structuur het gebouw in gereden.

Dit is verreweg de meest gebruikelijke methode die doorgaans wordt gebruikt in bouwprojecten met meerdere verdiepingen, waardoor de bouw van de hoofdbetonconstructie kan doorgaan en de badkamers iets later in het proces worden geïnstalleerd. Het laadplatform zal gebruikelijk een vrijdragend type zijn.

In sommige gevallen kan het ook mogelijk zijn om een ​​speciaal ontworpen hijskooi of laadplatform te gebruiken om de badkamer naar het gewenste niveau te tillen. De kooi wordt vervolgens aan het gebouw vastgemaakt en de unit wordt het gebouw in gereden.

Verticale installatie is gebaseerd op het feit dat badkamers van de vrachtwagen rechtstreeks naar hun uiteindelijke locatie op de beoogde installatievloer worden gehesen. Dit biedt echter een zeer snelle en praktische optie in laagbouw met complete prefabbetonconstructies waarbij de badkamers just-in-time worden geleverd voor de montage van de verdiepingsvloer in combinatie met de montage van het prefabbetonelement.

Een team van monteurs zal namens de leverancier aanwezig zijn om de plaatsing te voorzien of te begeleiden. In beide gevallen worden de badkamers met hefrolsets of palletwagens naar de juiste plaats gebracht en waterpas gesteld, gereed voor koppeling.

De prefab badkamers worden op locatie afgeleverd met de deur vergrendeld. In veel gevallen bewaart de leverancier de sleutels van de badkamers, omdat deze niet mogen worden geopend zonder dat hijzelf aanwezig is.

In overeenstemming stel je een programma van inspecties op waarbij een vertegenwoordiger van de leverancier samen met een vertegenwoordiger van je eigen organisatie de units zal openen en inspecteren. Een eenvoudig vooraf opgesteld formulier wordt gebruikt om een ​​reeks eenvoudige controles uit te voeren op volledigheid en kwaliteit van de afwerking in elke badkamer.

Na deze gezamenlijke inspectie worden de sleutels van de badkamer aan jou of een collega overhandigd. In dit geval zijn de badkamers in het bezit van je organisatie en draagt de leverancier verantwoordelijkheid af.

Mogelijk voorziet de leverancier ook de montage en installatie van de badkamer. In dit geval zal een team van installateurs op een later tijdstip terugkomen om de badkamers te koppelen en af te werken.

Tip:

Fase 5: Installatie en koppeling

In de meeste gevallen biedt de leverancier alle benodigde specialistische training en uitrusting voor de installatie. Een team van de leverancier zal dan ook aanwezig zijn om de toegewezen installateurs te begeleiden in het koppelen van de badkamers.

De routing van de badkamer en de ruimte voor de installateur is in een vroeg stadium besproken. Door in de voorbereiding de badkamers in BIM te integreren zijn eventuele clashes bij de installatie al voorkomen.

Alle installatietechniek eindigt op vooraf bepaalde verbindingspunten, zodat de prefab badkamers gemakkelijk kunnen worden aangesloten. Waar mogelijk worden laagdrempelige koppelingen gebruikt. De voltooide badkamer is niet te onderscheiden van een hoogwaardige, op locatie gebouwde badkamer.

Tip:

Meer weten over werken met prefab badkamers? Ons team van experts helpt je graag! Neem contact op via info@sanu.eu of bel ons op +31 (0)416 560 026.