Prefab bouwen in de fabriek

De bouw begint gestaag met het toepassen van prefab oplossingen, veelal met de reden om sneller te kunnen bouwen. Dagelijks horen wij geluiden als “we willen het traject verkorten”,  “met prefab kunnen we enorm veel stappen overslaan” of “de snelheid die we willen halen kan enkel met prefab”. Wij ontkennen niet dat snelheid een voornaamste reden is om prefab toe te passen, vooral in tijden waarin de vraag naar nieuwe woningen een kritiek punt heeft bereikt. Echter, is er één argument dat met minder regelmaat de revue passeert maar in feite zwaarder weegt, namelijk: “wij willen de kwaliteit van ons geleverde product verbeteren”.

Door alsmaar te richten op snelheid, verliezen we uit het hoog wat écht telt voor de eindgebruiker: kwaliteit. Snelheid en kwaliteit – het zijn betwistbaar de twee meest gewilde standaarden. Helaas gaat het hebben van de een vaak ten koste van de ander. De prefab industrie denkt daar anders over: een compromis sluiten tussen beide is niet altijd nodig.

Neem een kijkje in een prefab fabrieksruimte en je ziet overeenkomsten met de auto-industrie. Een assemblagefabriek voor auto’s vertegenwoordigt slechts de laatste fase in het productieproces, want hier worden de componenten die worden geleverd door externe leveranciers, of middels in-huis productie, samengebracht voor assemblage tot een eindproduct. De onderdelen die in het chassis zullen worden gebruikt, worden op het ene gebied afgeleverd, terwijl de onderdelen die de carrosserie vormen op een ander gebied worden gelost. Alle onderdelen komen uiteindelijk terecht op één centraal punt waar de assemblage wordt ingezet.

Doordat alle onderdelen, van zowel externe leveranciers als de onderdelen die in de fabriek zelf worden geproduceerd, een strenge kwaliteitscontrole ondergaan, wordt de kwaliteit van een eindproduct continue gemonitord. Het uiteindelijke geleverde product ondergaat in veel gevallen meer dan één tussentijdse inspectie. Prefab producten worden bijvoorbeeld parallel aan een bouwproject geproduceerd en staan gebruikelijk gereed voor een just-in-time levering op de bouwplaats. Zelden komt het voor dat een deel in opslag wordt genomen om te dienen als buffer of dat het prefab product te laat is.

Prefab levert dus snelheid op voor de opdrachtgever, maar neemt in de productie kwaliteit als het belangrijkste uitgangspunt. De uitkomst is dus niet enkel een verkorting op het bouwtraject, maar ook een kwaliteitsniveau dat traditioneel bouwen overstijgt. Wellicht is het de uitdaging om te stoppen met het debat over snelheid versus kwaliteit en het idee van snelheid én kwaliteit te omarmen. Prefab combineert namelijk beide elementen tot één gemeenschappelijk doel en brengt de kwaliteit niet in gevaar, maar verbetert deze.

Benieuwd naar wat prefab nog meer kan betekenen? Neem contact op met onze experts voor een verdere toelichting.