Duurzaam bouwen met prefab

Naarmate de druk toeneemt om duurzamer te bouwen, zijn veel bouwplaatsen onderlegd aan rigoureuze veranderingen. Niet alleen de manier van bouwen, maar ook het materiaalgebruik wordt kritisch beoordeeld. ‘Groene’ materialen worden ingezet om constructies te ontwikkelen die milieuvriendelijk en efficiënt zijn gedurende de gehele levensduur van het gebouw. Er wordt ontworpen met de twee primaire doelstellingen: om de algemene impact op het milieu te verminderen door energie efficiënt in te zetten en om afval, aantasting van het milieu en vervuiling te verminderen.

Dankzij de innovaties van producenten wereldwijd zijn basismaterialen zoals isolatie, verf, vloerbekleding en beton verduurzaamd om minder uitstoot te creëren. Duurzame materialen worden milieuvriendelijker vervaardigd en bevatten minder schadelijke stoffen voor de gezondheid. Recyclebare materialen zoals plastic en hout kunnen de hoeveelheid energie die bij de productie wordt gebruikt reduceren.

Hier zijn enkele voorbeelden van innovatieve, ‘groene’ producten die tegenwoordig in zowel residentiële als commerciële gebouwen worden gebruikt:

1. Ferrock

Dit alternatief voor beton maakt gebruik van staalstof of ‘ferro gesteente’, overgebleven van industriële processen die normaal op een stortplaats zouden belanden. Het afval wordt gemengd met koolstofdioxide tot ijzercarbonaat, een alternatief voor cement. Het kan vervolgens worden gemengd en gestort tot funderingen, paden, trappen en meer. Onderzoekers zijn van mening dat het mogelijk nog beter bestand is tegen weersinvloeden dan traditioneel bouw. Bovendien neemt dit innovatieve materiaal kooldioxide op en sluit het af als onderdeel van het droog- en hardingsproces. Ferrock is dus niet alleen minder CO2-belastend dan beton, het is zelfs CO2-neutraal.

2. Schapenwol

Schapenwol wordt gebruikt als alternatief voor glasvezelisolatie, het is een natuurlijk materiaal dat net zo isoleert als glasvezel, maar veel minder energie vraagt voor productie. Bovendien kan schapenwol de energie-efficiëntie verhogen en geluiddempende eigenschappen bieden.

3. Bamboe  

Door de recente populariteit van bamboe in meubilair en gebruiksvoorwerpen lijkt het misschien trendy, maar het wordt al millennia in de bouw gebruikt. De combinatie van een laag gewicht, hernieuwbaarheid en treksterke maakt het een goede vervanger van betonstaal en soortgelijke materialen, vooral in gebieden met gemakkelijke toegang tot lokaal vervaardigde bamboe.

4. Timbercrete

Een vernuftig materiaal dat bestaat uit beton en zaagsel. Timbercrete is lichter dan beton en recyclet zaagsel op een slimme wijze. Het vermindert tevens transportemissies en vergt een minder intensief productieproces. Timbercrete kan worden gevormd tot straatstenen, blokken en bakstenen, waardoor het zowel veelzijdig als duurzaam is.

5. Sigarettenpeukstenen

Naar schatting vormen sigarettenpeuken meer dan een derde van al het afval. Onderzoekers hebben ontdekt dat het toevoegen van sigarettenpeuken aan stenen de hoeveelheid energie die nodig is voor het bakken ervan met meer dan de helft vermindert. Dit betekent dat ze goedkoper en milieuvriendelijker te produceren zijn. De stenen zijn tevens meer geschikt voor isolatie dan traditionele stenen.

6. Superhout

Is het hout? Is het steen? Nee, het is superhout! Wetenschappers ontdekten dat het koken van hout in een oplossing die natriumhydroxide en natriumsulfiet bevat, de moleculen in het hout extreem versterkt. Dit maakt het aanzienlijk duurzamer en sterker dan natuurlijk hout. Superhout is sterk genoeg om een kogel te stoppen, maar is lichter dan vergelijkbare materialen met dezelfde sterkte.

Wat zal de toekomst te bieden hebben op het gebied van duurzame- en prefab materialen? Blijf up-to-date, abonneer jezelf op onze nieuwsbrief.


Abonneer