De geschiedenis van de prefab badkamerunit

Bezorgd over de slechte sanitaire voorzieningen, de inefficiëntie en de hoge kosten van badkamers, kwam Richard Buckminster Fuller in 1936 met een oplossing: de Dymaxion badkamer. Een slimme prefab badkamer met allerlei vernuftige innovaties.

De badkamer bestaat uit vier delen van gestanst plaatstaal of gegoten kunststof en zijn stuk voor stuk licht genoeg om door twee monteurs te worden gedragen. Een Dymaxion past door smalle deuropeningen en nauwe trapgaten, waardoor deze ook achteraf in de bestaande constructie geplaatst kan worden. Alle apparatuur, leiding- en draadwerk zit ingebouwd. Het is enkel een kwestie van aansluiten op locatie.

Slim en efficiënt ingericht

Het gehele interieur is in elkaar geschroefd en beschikt niet over hoekjes, gaatjes, voegscheuren of iets dergelijks dat kan gaan schimmelen of rotten. De grote hoeken maken het mogelijk om makkelijk schoon te maken en ziektekiemen te elimineren. Een afzuigsysteem trekt dampen en stoom naar de ventilatieopening aan de onderkant van de wasbak.

Zowel de wastafel als de (diepe) baddouche zijn ingericht om de zorg voor kinderen en ouderen te vergemakkelijken. De spiegel beslaat niet, de wasbak spettert niet en het toiletpapier blijft droog.

Duurzame functies

Een bijzonder kenmerk van de Dymaxion-badkamer is het “Mist Pistool’ – die de gebruiker van een warme douche voorziet met waterdamp, waar alleen een kopje water voor nodig is om hygiënisch te reinigen zonder zeep.

Mr. Fuller was er van overtuigd dat de natuur mensen had ontworpen om urine en uitwerpselen te scheiden van elkander. “Beide zijn waardevolle grondstoffen en moeten worden verzameld voor hergebruik”, aldus Richard Buckminster Fuller. Hiervoor bedacht hij een waterloos toilet dat beide afscheidingen krimpt om het te kunnen bewaren voor later compost.

Productie van prefab badkamers

De ‘Phelps Dodge Corporation’ zou de badkamers produceren, maar ze ondervonden weerstand van loodgieters die bang waren hun baan te verliezen en daarom werden de badkamers nooit in productie genomen.

Inmiddels worden wereldwijd meer dan 200,000 prefab badkamers per jaar geproduceerd en hebben loodgieters nog steeds genoeg werk in het vooruitzicht.

Wil je graag meer van dit soort opmerkelijke feitjes maandelijks ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief.


Abonneer