Tips voor bouwen met prefab

Bijkomende voordelen van prefabricage zijn onder meer het potentieel voor verbeterde kwaliteit, een aanzienlijke verkorting van de bouwtijd, een vergrootte veiligheid op de bouwplaats en minder afval. Verwacht geen kostenbesparingen vooraf: goed uitgevoerde prefab-inspanningen zijn doorgaans kostenneutraal in de voorbereiding.

De eerste keer zal niet eenvoudig zijn. Prefabricage vereist veranderingen in de manier waarop een projectteam werkt en vraagt meer coördinatie. Als het om prefab bouwen gaat, zijn veel projectteams de weg nog aan het vinden. Gelukkig kunnen wij jullie hierop voorbereiden met enkele waardevolle tips.

Dus, waar op te letten bij het implementeren van prefab in je project?

1. VROEGE SAMENWERKING VAN HET TEAM IS ABSOLUUT NOODZAKELIJK

Uiteraard geldt deze regel voor alle projecten, maar bij het toepassen van prefabricage is samenwerking van het hele team in de vroegste ontwerpfasen een cruciaal element. Zowel de hoofd- als de onderaannemers zullen aan de ontwerptafel moeten schuiven met de prefab-fabrikanten. Instappen nadat het project ontworpen is, kan leiden tot wijzigingen die voorkomen hadden kunnen worden door betrokkenheid van alle partijen in de ontwerpfase.

 2. BEOORDEEL DE ROUTING VAN DE ELEMENTEN

Er moet kritisch gekeken worden naar de reis van de prefab-elementen, van extern magazijn tot de uiteindelijke installatielocatie. Doorgangen in de structuur, los-mogelijkheden, landingszones, installatievolgorde en alle voor- en na-processen van de installatie moeten uiteengezet worden voordat alle componenten worden geleverd.

Ieder detail moet kritisch beoordeeld worden. Hoe gaan installateurs na het plaatsen van een prefab badkamer, de verbindingen maken in krappe ruimtes in de buurt van buitenwanden of andere elementen die in de weg zitten? Door het proces zorgvuldig te plannen, worden mogelijke verrassingen tijdens de installatie geminimaliseerd, waardoor onvoorziene kosten worden vermeden en de gevolgen voor de planning worden geraamd.

Projectteams maken regelmatig gebruik van 4D BIM-modellering om de optimale routing en installatievolgorde van de prefab-componenten te bepalen. De software wordt ook gebruikt om leveringen af te stemmen en botsingen in de planningen van onderaannemers op de bouwplaats te voorkomen.

3. VERGEET DE PROEFBADKAMER NIET TE TESTEN

Het is gebruikelijk dat projectteams samen met de klant een technische beoordeling doen van de badkamerunits, maar een volledige waterdichtheidstest is niet bij alle leveranciers standaardpraktijk.

Wij bevelen aan om de douche, kraan en toilet aan te sluiten als onderdeel van de proefbadkamer-test. Test daarbij ook alle elektrische elementen, inclusief de lichten. Alleen dan kan een proefbadkamer goedgekeurd worden met de zekerheid dat alles naar behoren functioneert. Het bespaart de hoofdpijn die zich voor kan doen na het installeren van tientallen prefab badkamerunits.

4. VERWACHT EEN HOGER DETAILNIVEAU IN HET BIM-MODEL

Een simpel BIM-model is niet voldoende voor de meeste prefab-elementen. Het BIM-model moet ook de nodige inhoud bevatten om werktekeningen te kunnen produceren ter ondersteuning van prefabricage. BIM is een krachtig hulpmiddel om een ruimte te valideren, maar het moet naar een hoger niveau worden gebracht om prefabricage te ondersteunen.

Wat betreft het detailniveau van het ontwerp wordt geadviseerd om te streven naar een LOD van 400 of beter zelfs 500. Dat betekent dat de elementen binnen het model moeten worden weergegeven als een specifiek object in de zin van vorm, locatie, hoeveelheid en oriëntatie. Er moet gedetailleerde fabricage- montage en installatie-informatie aan gekoppeld zijn. Het BIM-model moet levensecht zijn. Gelukkig maken tegenwoordig veel onderaannemers goed gebruik van BIM voor de integratie van hun werkzaamheden.

5. WEES BEREID OM ONTWERPBESLISSINGEN VEEL VROEGER TE NEMEN

Afhankelijk van de het geprefabriceerde element, zullen de eindklant en het ontwerpteam vroeg in het traject vaste ontwerpbeslissingen en materiaalkeuzes moeten maken. Eindklanten en ontwerpers zijn niet altijd bereid om in een vroeg stadium genoegen te nemen met afwerking en accessoires. Prefab badkamerunits worden namelijk compleet geleverd met verlichting, wand- en vloertegels, kranen en accessoires. Hetzelfde geldt voor prefab hoofdwanden, die moeten voldoen aan de inrichting en functionele eisen van specifieke ruimtes in de constructie.

Het coördineren van de elementen tot een hoog detailniveau gebeurt ruim voordat het team van ontwerpers de structuur heeft ontwikkeld om deze te ondersteunen. Wanneer dat het ontwerpteam en de eindklant nog steeds tekeningen beoordelen, zijn we ook bezig met het indienen van informatieaanvragen bij alle relevante leveranciers voor productdetails en kleurenschema’s. Dit vereist dat de eigenaar en het ontwerpteam in een vroeg stadium talloze beslissingen moeten nemen en zich daaraan houden.

6. BEKIJK DE VERBINDINGSLOCATIES VAN PREFAB-COMPONENTEN

Afhankelijk van het project krijgt het installatieteam voor bepaalde prefab-elementen, zoals prefab badkamerunits en hoofwanden, te maken met extreem krappe werkomstandigheden. Slecht gelegen verbindingspunten kunnen het probleem verergeren, wat leidt tot vertragingen in de planning en mogelijke installatie-uitdagingen.

Een manier om dit te voorkomen of gemakkelijker te maken is door de verbindingslocaties en omstandigheden te beschrijven in het BIM-model. Zorg ervoor dat bij prefab badkamers de aansluitingen zoveel mogelijk in de buurt zitten van de randen van de unit. Dit minimaliseert de hoeveelheid werk bovenop en rond de badkamer in potentieel krappe ruimtes.

7. GEEF PREFAB NIET OP ALS HET DE EERSTE KEER NIET DE GEWENSTE RESULTATEN PRODUCEERT

Herhaling en voortdurende verbetering zijn de sleutels tot succes met prefabricage. Door prefab te gebruiken op componenten die een aanzienlijk repetitief karakter hebben, kan de efficiëntie toenemen nadat het fabrieksteam en de onderaannemers de leercurve voor het hele proces hebben beklommen, inclusief ontwerp, BIM-coördinatie, fabricage en installatie op de bouwplaats.

Zodra alle betrokken partijen in een ritme komen, zal hun efficiëntie gestaag toenemen, waardoor componenten sneller en met hogere kwaliteit worden geproduceerd en geïnstalleerd. De uitdaging is het identificeren van projecten en componenten die de juiste herhaalbaarheidsdrempel hebben, zodat efficiëntie kan worden bereikt, vooral als het projectteam nieuw is bij prefab.

Bij grote projecten zal het team efficiënter worden naarmate de implementatie vordert. Bij een project met 200 prefab badkamers kan het team 30 units nodig hebben om de routine te verbeteren en omloopsnelheid te verhogen, dus de schemawinst zal worden gerealiseerd met de resterende eenheden. Deze schemawinst kan oplopen tot 15 weken van de complete bouwtijd.

Bepaalde aspecten van prefabricage kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor het ontwerp, zoals de manier waarop muren moeten worden ingelijst, de routing van mechanische en elektrische systemen, de lay-out van installatieruimtes en openingen voor componenten zoals hoofdwanden.

Meer weten over het werken met prefab? Neem dan contact op met onze experts op het gebied van prefab badkamers in de bouw.

Meer van dit soort praktische tips en opmerkelijke feiten ontvangen rondom prefab bouwen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.


Abonneer