Woningbouw en CLT gaan hand in hand

Waar ons klantenbestand voorheen hoofdzakelijk bestond uit hotels en studenthuisvesting, wordt nu plaats gemaakt voor een geheel andere markt. De afgelopen weken stonden in het teken van de woningbouw en CLT. Op onze drempel meldden zich meerdere innovators, allen met een eigen uniek concept om de woningbouw in Nederland te versnellen.

CLT neemt een vogelvlucht in Nederland

Het meest opvallende in alle concepten is de sterke aanwezigheid van Cross Laminated Timber; het in de volksmond genoemde kruislaaghout. CLT is razend populair en wint terrein op alle bouwplaatsen in Europa.

Overgewaaid vanuit het Amerikaanse Katerra, begint nu ook de Nederlandse markt te geloven aan het bouwen van woningen met CLT. Het is sneller, duurzamer en aan het einde van de rit zelfs goedkoper.

Cross Laminated Timber

CLT is in feite een supersterke multiplex – een technisch product dat is gemaakt door het stapelen van geconditioneerd hout in lagen. De lagen worden vervolgens verlijmd en geperst, wat resulteert in krachtige structurele panelen.

De afmetingen van de panelen kunnen variëren, maar de breedte wordt bepaald door de grootte van de productiemachines (meestal 3,5 meter). De lengte van de panelen wordt bepaald door hoe ze naar de bouwplaats vervoerd worden.

Wat hou(d)t het in?

CLT is een milieuvriendelijk bouwproduct. De fabrikanten gebruiken doorgaans duurzaam geproduceerd hout. De productie van de houten bouwcomponenten gebruikt slechts 50% van de energie die nodig is om betoncomponenten te produceren, en slechts 1% van de energie die nodig is om stalen componenten te produceren.

Hoewel het eigen gewicht van een constructie sterk wordt verminderd in vergelijking met andere populaire bouwmaterialen zoals beton en staal, gaat dit niet ten koste van de brandveiligheid.

CLT kan in de structuur stabiel blijven bij blootstelling aan hoge temperaturen, wat niet gezegd kan worden van onbeschermd staal. Wanneer het brandt, wordt de buitenste laag van CLT verkleind, maar de structurele kern behoudt haar draagvermogen.

Een verlaging in algemene kosten

De voordelen van CLT worden benut in alle soorten en maten van bouwprojecten. Naast de duurzaamheid en sterkte van het materiaal, is CLT’s belangrijkste aantrekkingskracht voor bouwers de efficiëntie in tijd en verlaging in algemene projectkosten.

CLT-producten worden in een productiefaciliteit gebouwd als complete, grootschalige stukken. Het eindproduct, dat is gebouwd volgens specifieke projectvereisten, wordt vervolgens naar de bouwplaats getransporteerd, klaar voor een efficiënte eindmontage en installatie.

Het prefabriceren van de materialen biedt efficiëntie die eenvoudigweg niet kan worden bereikt als de stukken op de bouwplaats worden gesneden, gebouwd en geassembleerd.

Dit biedt niet alleen tijd- en kostenbesparingen bij de montage, maar vermindert ook de hoeveelheid afval ter plaatse dat moet worden ingezameld en verwijderd.

CLT-panelen zijn ook veelzijdig en kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt, van muren en plafonds tot vloeren, dakbedekking en zelfs meubels. Aannemers die CLT gebruiken, profiteren van een aanzienlijke vermindering van de algemene bouwkosten.

Aangezien CLT bestaat uit één massief materiaal, is er ook geen bekleding nodig, waardoor de arbeids- en materiaalkosten verder worden bespaard.

Hoewel CLT-panelen kunnen worden bedekt als een andere ‘look’ vereist is, wordt meestal alleen transparante waterdichting toegepast, waardoor de natuurlijke schoonheid van het hout volledig zichtbaar blijft in de constructie.

CLT en prefab badkamers delen dezelfde voordelen

CLT is een geweldige aanvulling op prefab badkamers zoals die van SANU. In feite zijn CLT en modulaire badkamers gecreëerd om dezelfde voordelen te bieden – gemak, kwaliteitscontrole en efficiëntie in tijd, kosten en afval – en om dezelfde pijnen te verlichten die vaak bouwprojecten teisteren.

Het bouwen en installeren van traditionele badkamers is typisch een van de meest problematische gebieden van bouwprojecten en is vaak de reden achter kostbare vertragingen en defecten.

Prefab badkamers verlichten het grootste deel van deze pijn. Ze worden off-site gebouwd volgens strikte specificaties, en eenmaal afgeleverd op de bouwplaats hebben ze minimale tijd en moeite nodig om te installeren en operationeel te worden.

Projecten op tijd en binnen budget leveren, betekent tevreden klanten, kwalitatief werk en de kans op herhalingsaankopen voor projectmanagers in de bouw.

Innovatieve nieuwe materialen zoals CLT, in combinatie met geavanceerde modulaire ontwerpen zoals SANU-badkamers, zijn effectief in het verwijderen van enkele van de pijnbarrières die vaak worden aangetroffen in bouwprojecten.

Up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen in de bouw? Abonneer je dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.


Abonneer