4 weetjes over prefab badkamers

1. De prefab badkamer bestond al in 1936

Architect en uitvinder Richard Buckminister Fuller ontving als een van de pioniers van de geprefabriceerde constructie in 1940 een patent voor zijn lichtgewicht geprefabriceerde badkamer, die hij 4 jaar daarvoor heeft ontworpen. Dit zou kunnen worden beschouwd als het begin van de geschiedenis van de prefab badkamer.

Het eerste echte exemplaar van de Prefab Badkamer is gebruikt in de Athletes Village Accommodation tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in 1964.

Geen significante of bekende ontwikkeling heeft plaatsgevonden tot het jaar 1995, waarin de Intercontinental Hotels Group besloot om het modulaire concept toe te passen in hun Holiday Inn Express-merk voor de uitbreiding van de keten in Europa.

Tegenwoordig wordt het gebruik van prefab badkamers in veel van de Europese landen als standaardpraktijk beschouwd. Modulaire badkamerunits worden geproduceerd in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië, maar ook in Zweden, Polen, Spanje, Oostenrijk, Noorwegen, België, Finland en andere landen.

Off-site badkamerfabrikanten zijn al aanwezig of komen in opkomst in het Midden-Oosten, Azië, Australië en Amerika.

2. Traditioneel badkamers bouwen op overheidsgrond is niet toegestaan in Singapore.

“Ontwikkelaars zullen gebruik moeten maken van geprefabriceerde badkamerunits  voor alle residentiële projecten op overheidsgrondverkooplocaties in Singapore”, aldus de Singaporese overheid. Singapore nam dit verstandige besluit in 2014, nadat zij hadden ervaren dat prefab badkamers betrouwbaarder, veiliger en efficiënter zijn dan traditioneel bouwen in alle opzichten.

Hoewel dit gek klinkt, is deze trend ook zichtbaar aanwezig in andere landen binnen en buiten Europa. In Japan wordt 80% van de bouwprojecten uitgevoerd met prefab en in Engeland is het niet ongebruikelijk dat een fabriek 900 prefab badkamers in een week produceert. De drijfveer achter het veelvuldige gebruik van de prefab badkamer in Engeland is deels ook toe te wijzen aan de overheid, die aannemers verplicht om projecten in BIM te ontwerpen. Dit komt ten goede van de modulaire- en prefab bouwers.

3. Nederland heeft een marktaandeel van 1% in de productie van prefab badkamers in Europa

Ondanks alle populariteit en de voor volgend jaar verwachte groei van 20% in het totale aantal internationale aanbieders, blijft Nederland uit op de toepassing van prefab badkamers. Van de circa 200.000 badkamers, worden er jaarlijks maar een klein aantal geproduceerd in Nederland. Engeland, Duitsland en Frankrijk spannen de kroon met aantallen lopend in de tienduizenden. Lopen wij nou zo achter op innovatie of zijn ze in andere delen van de wereld gek geworden?

De bouwsector heeft traag nieuwe oplossingen en technologieën aangenomen. Volgens schatting gelooft bijna 70% van de werknemers in de bouwsector dat hun bedrijf achter de feiten aanloopt als het gaat om het inzetten van nieuwe bouwmethoden. Langzame acceptatie van innovatieve materialen en oplossingen, betekent dat veel bedrijven nog steeds vertrouwen op traditionele en verouderde methoden. We moeten niet willen bijbenen, maar juist de maatstaf zetten voor verdere innovatie.

4. In één dag installeer je met gemak 20 badkamers

Het prefab loodgieters- en elektriciteitswerk in de vorm van modulaire combinaties geven specialisten het nakijken in de productie. Dankzij de modulaire elementen is er geen behoefte aan vakspecialisten voor het installeren van het leidingwerk. Uiteindelijk resulteert dit in een sneller productieproces van de prefab badkamer.

Wanneer we in de productie denken aan eenvoud, doen we dit met het doel om ook op de bouwplaats een simpel te installeren ontwerp te realiseren. Een prefab badkamer dient om binnen 2 uur geïnstalleerd te zijn op de bouwlocatie. Installatie kan verricht worden door laaggeschoolde werknemers dankzij de simpliciteit van de aansluitingen. Binnen één dag kunnen tot wel 20 badkamers geïnstalleerd worden: dat is de snelheid en het eenvoud van prefab.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op. Wij tillen jullie project naar een hoger niveau.

Up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen rondom prefab bouwen? Abonneer dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.


Abonneer