De bouw verandert in een rap tempo

De bouwsector heeft traag nieuwe technologieën en benaderingen aangenomen. Volgens schatting gelooft bijna 70% van de werknemers in de bouwsector dat het achter de feiten aanloopt als het gaat om het inzetten van technologie. Langzame acceptatie van software, innovatieve materialen en digitale technieken betekent dat veel bedrijven nog steeds vertrouwen op spreadsheets en handmatige, verouderde methoden voor het verzamelen van gegevens. Ze hebben geen zicht op hun activiteiten, wat een enorm struikelblok vormt voor het beheren en monitoren van hun projecten, personeel en financiën. Als constructeurs moeten we een standpunt innemen en onze posities opnieuw beoordelen. Het is nooit te laat om te innoveren, maar liever zo vroeg mogelijk.

Slapende giganten

Terwijl de gemiddelde aannemer nog steeds worstelt met de nieuwste technologie, is het landschap van de bouwsector snel aan het veranderen. Als de aannemers niet veranderen, zal de markt namelijk een eigen manier vinden. Grote (tech-)bedrijven kijken nu al naar de kansen die het gebrek aan innovatie van bouwbedrijven biedt. Wat gebeurt er als giganten als Amazon en Google beginnen met het bouwen van huizen? Hoe ziet de CoBouw50 er dan uit? Verdwijnen de illustere namen als VolkerWessels en BAM uit de lijst? Een ding is zeker, nieuwkomers hebben een enorme voorsprong op het gebied van technologie, digitalisering en datawetenschappen.

Een technologische interventie

Neem Katerra, opgericht door voormalig Flextronics-en Tesla-CEO Michael Marks. Binnen één klap hebben zij in 2015 de Amerikaanse bouwsector op zijn kop gezet. Katerra werd onlangs gewaardeerd op meer dan 4 miljard dollar en streeft ernaar om de bouwsector te transformeren door gebruik te maken van robotica en de laatste technologieën. Door intensief te focussen op design en materiaalgebruik onderscheiden zij zichzelf van conventionele bouwbedrijven. Katerra laat zien dat de bouwsector klaar is voor technologiebedrijven die de markt willen betreden.

Zweedse samenwerking

Een ander duidend voorbeeld van de verandering in het landschap van de bouwsector is de samenwerking tussen Ikea en Skanska. De twee Zweedse reuzen richtten in 2005 het bedrijf BoKlok op – een offsite woningbouwer die zich hoofdzakelijk richt op het snel en goedkoop bouwen van huurwoningen. Na een trage start begint de samenwerking zich, dankzij een sterke toename in de vraag naar modulaire woningen, nu in een hoog tempo te ontwikkelen. In 2017 maakte BoKlok meer dan de helft uit van de huizen die Skanska in Zweden verkocht, waarop het moederbedrijf zei dat de onderneming “geweldig” rendement heeft opgeleverd.

De toekomstige bouwer

Dit betekent niet dat we moeten stilzitten en afwachten. Er is juist nu ruimte om onze positie en toekomstvisie goed te heroverwegen. Dus wat is ons beeld van de toekomstige constructeur? De bouwer van de toekomst beschikt over meer architecten, datawetenschappers, softwareontwikkelaars en supply chain managers dan dakdekkers, loodgieters, timmermannen en tegelzetters. Daarnaast zal hij voor 80% actief zijn buiten de bouwplaats, in een fabriekshal. De meeste bouwbedrijven zullen zich manifesteren als adviseur en minder als uitvoerder. Gekke gedachte? De toekomst valt niet te voorspellen, maar we kunnen deze wel vormen.

Deel je gedachten over de toekomst

Hoe denken jullie dat de toekomst van de bouw er uit ziet? Welke innovaties spelen een rol in jullie organisatie? Deel je gedachten met mij via roemer@sanu.eu en wie weet welke ideeën we samen kunnen vormen om ons een stapje dichterbij de toekomst van de bouwsector te brengen.

Up-to-date blijven over de laatste ontwikkelingen rondom prefab bouwen? Abonneer je dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.


Abonneer