Het zich snel verspreidende coronavirus schaadt industrieën over de hele wereld. Het is raadzaam om specifieke afspraken te maken over de plannen of levertijd voor het geval de virusepidemie jullie project beïnvloedt. Hoe meer de epidemie zich ontwikkelt, hoe minder de gevolgen ervan onvoorzien worden.

Aannemers moeten opletten: de epidemie kan roet in het eten gooien bij bouwprojecten. Ziek personeel of in quarantaine, problemen met de supply chain door een afname in transport en productie, bouwvakkers die afstand moeten houden op de bouwplaats, enzovoort … Het is onvermijdelijk dat het coronavirus een impact zal hebben, dus de vraag luidt: hoe kunnen we de invloed ervan beperken? Hier zijn enkele tips die we hebben verzameld om jullie te helpen om met de eventuele gevolgen van corona in jullie project om te gaan:

• Controleer of een overmachtsclausule in de commerciële overeenkomst zelf is opgenomen, of het coronavirus als overmacht kwalificeert en wat de juridische gevolgen zijn van een beroep op overmacht;

• Informeer stakeholders over de vertraging of vraag leveranciers om een inschatting van de gevolgen en duur van de overmachtsituatie;

• Zoek een alternatieve manier om de overeenkomst na te komen als de schade die anders ontstaat te groot is;

• Controleer of de schade verzekerd is;

• Ga na of het verstandig is om op korte termijn (nieuwe) afspraken te maken, gezien het coronavirus.

• Daarnaast is het raadzaam om een overmachtsclausule op te nemen bij het aangaan van nieuwe contracten, die ook onvoorziene omstandigheden zoals een epidemie omvat.

In deze tijden is de verleiding groot om vluchtig knopen door te hakken. Het is juist nu belangrijk om kalm te blijven en goed voor te bereiden.

Up-to-date blijven over de laatste ontwikkelingen rondom prefab bouwen? Abonneer je dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.


Abonneer